Despre noi

Totul a început cu o plasă aruncată în Marea Neagră, restul este istorie:

În anii 90, bătrânul Filea, pescar veteran, îi relata fiului său o întămplare ce urma să-și mențină glasul generații întregi. Este vorba despre cum acesta a prins unul dintre cei mai mari sturioni pe care l-a văzut Delta vreodată: un mascul de 504 kg! Povestea cum 10 oameni trăgeau de plasă fără să îl clintească. Ridică-l dacă poți… sau dacă ai cu ce! Legat de exteriorul bărcii și amețit cu un pumnal, așa a fost adusă marea pradă la cherhana, cu efortul bârbaților ce au tras cu osteneală de rame. Ajunși la țărm au reușit să ridice sturionul cu o macara specială pentru captuile cu greutate. Cei din jur priveau uimiți, iar pescarii primeau laudele marii reușite. Bucătaresele locului au preluat imensa captura și lesne de-nțeles, și-au facut mesteșugul după rețete moștenite din bătrâni, tradiție ce continuă și astăzi.

Auzind această poveste de atătea ori cănd eram copil, mi-am dorit sa o fac cunoscută tuturor.

Fiul acestui pescar legendar este tatăl meu, Valentin, care nu este deloc mai prejos, menținănd titlul celui mai mare pescar din Deltă în prezent. Copil fiind, mă lua cu el mereu la pescuit , învățăndu-mă toate secretele acestei arte.

Anii au trecut… mă aflam cu tata în București, la un restaurant celebru pentru peștele de calitate înaltă pe care îl serveau. Am comandat câteva preparate care ne-au dezamăgit profund de la prima înghițitură. În locul produselor promise în meniu, am primit pești asemănători, aduși din țările nordice (Norvegia, Suedia). Am decis să vorbim direct cu bucătarul responsabil pentru preparatele mincinoase. I-am spus doar atât: „Suntem din Delta Dunării”. Cu această propoziție a înțeles că au fost descoperiți, și-a cerut mii de scuze iar restaurantul ne-a dat banii înapoi. Acela a fost momentul în care am realizat că există probleme foarte mari cu piața de pește din Romania. Oamenii care nu cunosc cu adevărat peștele sunt păcăliți de comercianții înșelători și obișnuiți cu o calitate inferioară a produselor.

Crescând în Sfăntu Gheorge, Delta Dunării, am avut parte de adevăratul pește. Scopul meu este să fac cunoscută tradiția pescăreasca în restul țării pentru ca Romania sa aibă parte de gustul proaspăt și autentic al peștelui iar familia Mastică va continua să fie cea mai mare familia de pescari din Delta.

Mă numesc Mastică Filip. Port numele bunicului cu mândrie și duc mai departe mesteșugul neamului meu împreună cu poveștile și cultura unui loc unic in lume. Nu sunt pescar însă sunt un tanar antreprenor cu o dorința arzătoare < SĂ  ADUC  PEȘTELE  PROASPĂT  DIN  DELTA  DUNĂRII  ȘI  DIN  MAREA  NEAGRĂ  ÎN  TOATĂ  ȚARA:::

 Astfel s-a născut LA CALCAN. Un restaurant în care peștele este pregătit pe plită în fața clientului, iar în spate este doar pasiune, tradiție și familie.

Produsele noastre sunt preparatele de către bucătăresele locului, dupa rețetele moștenite din mos strămoși.